wgniotka na klapie - co z tym robić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • imbljkvawz
    Classic
    • 2011
    • 4

trochę to przypomina nie wiadomo co :lol:

bo ostatnio okazało się, ze pod tą gumką jest magnes, który "przywiera" do blaszanej podstawy (przyklejonej do podszybia)... po co to komu było i do czego - pojęcia nie mam
    wholesale Chopard Watch
  • Jaapi
    Drive
    • 2010
    • 84
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
    Jakiś gamoń przydzwonił mi w fure na parkingu i oczywiście sp.....ł.
    Oczywiście o stopniu zdenerwowania nie będę się rozpisywał bo już mi ciśnienie skacze :evil: .
    Sprawę zgłosiłem do ubezpieczyciela z mojego AC i mam już kosztorys.
    I teraz pytanie czy fure odstawić na rozliczenie bezgotówkowe do ASO, gdzie wymienią całą klapę i nałożą lakier na nowy element, czy też kasę przyjąć na konto i dać do wyciągnięcia/szpachlowania i lakierowania prywatnie do jakiegoś polecanego warsztatu?
    pozdro
    Załączone pliki
    Nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

Komentarz

• symek-jg
      Classic
      • 2011
      • 33

Oddaj auto do ASO - niech Ci wymienią klapę na nową.
      Szpachlowanie to najgorsze co możesz zrobić.
      MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• patryk23
        L&K
        • 2011
        • 1105
        • Octavia II (1Z3)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Jak kto lubi ale wstawiasz do ASO i nic cie nie interesuje masz ori części i jeszcze gwarancje na naprawę. A w kosztorysie kombinować dla paru stówek... Moim zdaniem nie warto.

Ps. w niektórych AC możesz dokupić ochronę zniżki i nie ma się co martwić o następną polisę

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Jaapi
          I teraz pytanie czy fure odstawić na rozliczenie bezgotówkowe do ASO, gdzie wymienią całą klapę i nałożą lakier na nowy element, czy też kasę przyjąć na konto i dać do wyciągnięcia/szpachlowania i lakierowania prywatnie do jakiegoś polecanego warsztatu?
          Wstawić do ASO i się nie bawić. Tak jak kolega powiedział, szpachla to najgorsze co możesz w tej sytuacji zrobić. Tylko wymiana klapy na nową.
          Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jaapi, tylko jak dasz do ASO zeby Ci to zrobili....to później w tym miejscu pomacaj sobie jakims magniesikiem :diabelski_usmiech
            Tylka tą fotke sobie zachowaj do ew. sprzedazy.....zeby później bajek nie wymyślali.
            Choc ja bym spróbował podjechac gdzies do zakładu lakierniczego lub do tych co wyciagaja wgniecenia i zobaczyc za ile i ile by się dało wyciagnac, bo moze bardzo malo by szpachli poszło.....choc miejsce z tym rantem nie jest za ciekawe
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• symek-jg
              Classic
              • 2011
              • 33

Zamieszczone przez piotrek_os
              JaapiChoc ja bym spróbował podjechac gdzies do zakładu lakierniczego lub do tych co wyciagaja wgniecenia i zobaczyc za ile i ile by się dało wyciagnac, bo moze bardzo malo by szpachli poszło.....choc miejsce z tym rantem nie jest za ciekawe
              Pytanie tylko po co ... ???
              MILLERS OILS ON BOARD

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

lub do tych co wyciagaja wgniecenia i zobaczyc za ile i ile by się dało wyciagnac
                To akurat nie ma zbytniego sensu, gdyż uszkodzony jest lakier. Wyciąganie ma sens tylko gdy nie ma uszkodzeń lakieru.Wynika to z faktu, iż samo wyciągane jest dość drogie - za coś takiego kolega zapłaciłby ok. 250-300 zł, gdyby doliczyć do tego jeszcze koszt przygotowania klapy do lakierowania i samego lakierownia klapy, to skórka nie jest warta wyprawki.
                Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez symek-jg
                  JaapiChoc ja bym spróbował podjechac gdzies do zakładu lakierniczego lub do tych co wyciagaja wgniecenia i zobaczyc za ile i ile by się dało wyciagnac, bo moze bardzo malo by szpachli poszło.....choc miejsce z tym rantem nie jest za ciekawe
                  Pytanie tylko po co ... ???
                  a np po to, ze klapa zostanie ta sama i moze jeszcze pare zł z AC zostanie i nie bedzie widać, ze klapa odkrecana itp. Bo niestety nie zawsze to dobrze robia....Decyzja nalezy do zainteresowanego i on tu pyta.

[ Dodano: Pon 07 Sty, 13 16:57 ]
                  Zamieszczone przez Big
                  To akurat nie ma zbytniego sensu, gdyż uszkodzony jest lakier. Wyciąganie ma sens tylko gdy nie ma uszkodzeń lakieru.
                  to się zgadza. Zeby była powiedzmy tylko ta góra ruszona i nie ten rant...... no ale wszystko zależy za ile to ktoś zrobi. A z tymi obiciami parkingowymi to róznie bywa, bo mozna zrobić autko i znów ktos "poprawi"
                  A moze gdzies tam była kamera - to i by się sprawca znalazł i wtedy bys juz nie robił ze swojego AC

Komentarz

• Jaapi
                    Drive
                    • 2010
                    • 84
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kamery nigdzie nie było i temat sobie odpuściłem. Ubezpieczenie mam na wypasie i o zniżki się nie martwię.
                    Sam nie wiem co zrobić, czy dać zarobić ASO czy zaprowadzić furę do lakiernika, a do portfela schować parę ładnych stówek.? Czy może inaczej podejść do tematu - czy mieć nową klapę z nowym lakierem, czy starą fabryczną klapę z naprawą blacharko-lakierniczą?

Komentarz

• adaś
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 876
                      • Volkswagen

Jaapi,

Ja jakiś czas temu miałem podobny przypadek. U mnie jednak poszło niżej i oberwał tez zderzak. Ubezpieczalnia uwzględniła jedynie naprawę klapy i nowy zderzak + lakierowanie. Koszt w ASO: 3,8kPLN :diabelski_usmiech
                      Moim zdaniem, jeżeli zakwalifikowali Ci wymianę klapy, to nie ma się co zastanawiać - z naprawami różnie bywa, szczególnie po dłuższym okresie czasu (którego gwarancja już nie obejmuje).
                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• bishop
                        L&K
                        • 2012
                        • 1430

Wysoko to uszkodzenie, albo wielki pojazd to zrobił ...albo ktoś zasadził kopa/taki front kick/ w znaczek bo np. krzywo zaparkowałaś :?:

Komentarz

• Jaapi
                          Drive
                          • 2010
                          • 84
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bishop
                          Wysoko to uszkodzenie, albo wielki pojazd to zrobił ...albo ktoś zasadził kopa/taki front kick/ w znaczek bo np. krzywo zaparkowałaś :?:
                          Auto stało w takim miejscu, gdzie często fury nawracają...zresztą nie w tym rzecz.
                          Fure trzeba naprawiać i tyle. Pozostaje kwestia wybrania jednej z dwóch opcji. Wycenę mam na ponad 2 tyś. ale specjalnie jakoś pazerny na kasiorę nie jestem.

Komentarz

• Mr0czny
                            Elegance
                            • 2009
                            • 948
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jaapi,

jak już chcesz kombinować to kup na allegro używana klape bez uszkodzeń i daj tylko do malowania

Klapa 1

Klapa 2

Komentarz

• adaś
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 876
                              • Volkswagen

Wycenę mam na ponad 2 tyś.
                              Pytanie czy w wycenie mowa jest o wymianie klapy na nową.
                              Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;

Komentarz

• Jaapi
                                Drive
                                • 2010
                                • 84
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez adaś
                                Wycenę mam na ponad 2 tyś.
                                Pytanie czy w wycenie mowa jest o wymianie klapy na nową.
                                Oczywiście, że w wycenie jest wymiana na nową.

Komentarz

• skipper.u
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 480
                                  • Superb III (3V3)
                                  • CGGA 1.4 MPI 80 KM

nie rób wiochy daj do ASO

Komentarz

• adaś
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 876
                                    • Volkswagen

Ja bym więc oddał do ASO na bezgotówkowo i zamknął tym sposobem temat.

Komentarz

• witachu
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1319

Zamieszczone przez adaś

Ja bym więc oddał do ASO na bezgotówkowo i zamknął tym sposobem temat.
                                      dokładnie, i tak jak było wspomniane wcześniej, jakies dobre aso, bo to róznie z tym bywa. najlepiej fotkę przed robocizną, a po zrobieniu sprawdz dokładnie, mocowania, spasowanie szczelin, jak klapa pracuje, czy się dobrze domyka, otwiera, czy nie ma zacieków itp no i własnie jakimś magnesem czy miernikiem lakieru sprawdzic w tym miejscu czy jakiegoś gipsu nie połozyli i nie pomalowali
                                      OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                      (znajdź również na fb)

Komentarz

• Jaapi
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 84
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Auto idzie do ASO.
                                        Zobaczymy jak fachowcy sobie z tym poradzą

Komentarz

• exportsubripp
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 304

ja przy poprzedniej skodzie mialem lekka obcierke na parkingu , zlapalem sprawce (księdza proboszcza) , otarł mnie minimalnie ale ślady byly na rogu zderzaka , na kawalku blotnika i delikatna ryska na lampie. Poszlo z oc sprawcy. Pzu wyplacilo mi 2100 pln a ja sobie uszkodzenie naprawilem u znajomego lakiernika za śmieszne 600 pln i 1500 zostal w kieszeni Na poczatku chcialem wstawiac do ASO ale jak mi opisali procedure to wymiękłem , wiecej by z tym bylo klopotu niz to wszystko warte. I nawet auta zastepczego nie chcieli mi dac , niech spadają , jeszcze kazali mi jechac na mój koszt do Jeleniej Góry bo tam najbliżej robią takie rzeczy , paranoja, wole sam zrobic tym bardziej ze za miesiąc auto poszło do żyda.
                                          Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• skipper.u
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 480
                                            • Superb III (3V3)
                                            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

ja mogłem zarobić 2700 pln ale dałem do ASO bo na gwarancji i dali gratis auto zastępcze

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8160
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez skipper.u
                                              ja mogłem zarobić 2700 pln ale dałem do ASO bo na gwarancji i dali gratis auto zastępcze
                                              ASO faktycznie cudnie wszystko robi :diabelski_usmiech

Komentarz

• witachu
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1319

skipper.u napisał/a:
                                                ASO faktycznie cudnie wszystko robi :diabelski_usmiech
                                                niby tak, ale trzeba "patrzeć im na ręce" bo też mocno kombinują jak orżnąć klienta

czekamy w takim razie na robotę aso i jej wyniki
                                                OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                                (znajdź również na fb)

Komentarz

• Ant
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 129

Z ASO to różnie bywa. Na nich bym szczególnie uważał i sprawdzał jak koledzy mówią. U mnie dwa razy musieli malować nakładkę od spryskiwacza reflektorów. Chciałem im zostawić starą z kolorem to powiedzieli że nie trzeba bo mają kod. Jak przyjechałem odebrać to się okazało, że kolor się sporo odróżnia. Tak więc wzięli moją na wzór i za drugim razem kolor się zgadzał.
                                                  RS
                                                  pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

Pracuję...